Wist U dat…

Ca. 27.000 ton frituurvetten en -oliën van huishoudelijke oorsprong werden verkocht in 2016 in België. Op basis van de resultaten van een onderzoek blijft na huishoudelijk gebruik van frituurvetten en -oliën ongeveer 77% ervan als afvalstroom (een deel van de oliën en vetten blijft in de gefrituurde voedingsmiddelen). Iets minder dan 10.000 gebruikte frituurvetten en -oliën zijn in 2016 opgehaald via de recyclageparken of via de supermarkten. Dit betekent dat iets minder dan 50% van de overblijvende afvalstroom selectief wordt opgehaaald. De overige 50% wordt verwijderd via de inzameling van huishoudelijk afval.

Enerzijds blijven de ingezamelde hoeveelheden vrij stabiel en anderzijds daalt het verbruik bij de huishoudens geleidelijk jaar na jaar: dit is een redelijk positief resultaat.

Wart de eindverwerking betreft, 99% van de ingezamelde hoeveelheden gebruikte frituurvetten en -oliën worden door de biodieselsector verwerkt. Daarna komen diverse technische toepassingen (voor de productie van detergenten, smeermiddelen, kaarsen of cosmetica) met 2%.

Frituurolie en frituutvet hebben elk hun eigen voordelen en aanhangers. De voorkeur van de particulieren gaat toch naar frituurolie voor het friutren van frieten of snacks (94% van de huishoudlijke consumptie). Een beperkt aantal particulieren gebruikt nog steeds frituurvet om een authentieke smaak te geven aan hun frietjes (6% van de huishoudelijke consumptie).

De kwaliteit van frituurolie of -vet verslechtert door oxydatie (zuurstoftoevoer). Dit proces wordt niet volledig gestopt na afkoeling. Afdekken van de frietketel na gebruik en na afkoeling is dus de boodschap.