Wist U dat

Ca. 27.000 ton frituurvetten en -oliën worden jaarlijks verkocht in België voor huishoudelijk gebruik (o.b.v. verpakkingen kleiner dan of gelijk aan 2,5 kg of 3 l). Op basis van de resultaten van een onderzoek blijft na huishoudelijk gebruik van frituurvetten en –oliën ongeveer 76,8 % ervan over als afvalstroom. Iets minder dan 10.000 ton gebruikte frituurvetten en –oliën zijn in 2012 opgehaald via de containerparken. Dit betekent dat iets minder dan 50 % van de overblijvende afvalstroom selectief wordt ingezameld via de containerparken.

Dit is een redelijk positief resultaat aangezien de inzameling via de containerparken met 25% is gestegen in de loop van de laatste 5 jaar (en wetend dat de consumptie vrij stabiel was op de zelfde periode). Maar het kan beter…

Wat de eindverwerking betreft, 98% van de ingezamelde hoeveelheden gebruikte frituurvetten en –oliën worden door de biodieselsector verwerkt. Daarna komen diverse technische toepassingen (voor de productie van detergenten, smeermiddelen, kaarsen of cosmetica) met 2%.

Frituurolie en frituurvet hebben elk hun eigen voordelen en aanhangers. De voorkeur van de particulieren gaat toch naar frituurolie voor het frituren van frieten of snacks (88% van de huishoudelijke consumptie). Een beperkt aantal particulieren gebruikt nog steeds frituurvet om een authentiekere smaak te geven aan hun frietjes (12% van de huishoudelijke consumptie).

Voor het “verbranden” of polymeriseren van de frituurolie of -vet is zuurstof nodig. Dit proces wordt niet volledig gestopt na afkoeling, afdekken van de friteuse na gebruik en na afkoeling is dus de boodschap.