Wist U dat

Huishoudens hebben in 2018 bijna 22.000 ton frituuroliën en-vetten verbruikt. Op basis van een onderzoek blijft na gebruik van frituuroliën en -vetten ongeveer 77 % ervan over als afvalstroom. Iets minder dan 9.000 ton gebruikte frituuroliën en -vetten werden in 2018 via containerparken en supermarkten opgehaald. Dit betekent dat iets minder dan 50% van het potentieel inzamelbaar wordt vandaag selectief ingezameld. De overblijvende 50% wordt opgehaald samen met de huisvuil.

Enerzijds blijven de ingezamelde hoeveelheden vrij stabiel en anderzijds daalt de consumptie van de huishoudens geleidelijk van jaar tot jaar: de resultaten zijn dus vrij positief.

Wat de eindverwerking betreft, 98% van de ingezamelde hoeveelheden gebruikte frituurvetten en -oliën worden door de biodieselsector verwerkt. Daarna komen diverse technische toepassingen (voor de productie van detergenten, smeermiddelen, kaarsen of cosmetica) met 2%.

Frituurolie en frituurvet hebben elk hun eigen voordelen en aanhangers.De meeste huishoudens geeft voorkeur aan frituurolie (94% van het verbuik bij de huishoudens). Een beperkt aantal huishoudens geeft voorkeur aan frituurvetten (6% van het verbruik bij de huishoudens) voor de authentieke smaak.

De kwaliteit van frituurolie of -vet wordt afgebroken door oxidatie (zuurstoftoevoer). Dit proces stopt niet volledig met koelen, dus het is altijd beter om na gebruik uw friteuse af te dekken.