Wist U dat

Huishoudens hebben in 2018 bijna 22.000 ton frituuroliën en-vetten verbruikt. Op basis van een onderzoek blijft na gebruik van frituuroliën en -vetten ongeveer 77 % ervan over als afvalstroom. Iets minder dan 9.000 ton gebruikte frituuroliën en -vetten werden in 2018 via containerparken en supermarkten opgehaald. Dit betekent dat iets minder dan 50% van het potentieel inzamelbaar wordt vandaag selectief ingezameld. De overblijvende 50% wordt opgehaald samen met de huisvuil.

Enerzijds blijven de ingezamelde hoeveelheden vrij stabiel en anderzijds daalt de consumptie van de huishoudens geleidelijk van jaar tot jaar: de resultaten zijn dus vrij positief.

Wat de eindverwerking betreft, 98% van de ingezamelde hoeveelheden gebruikte frituurvetten en -oliën worden door de biodieselsector verwerkt. Daarna komen diverse technische toepassingen (voor de productie van detergenten, smeermiddelen, kaarsen of cosmetica) met 2%.

Frituurolie en frituurvet hebben elk hun eigen voordelen en aanhangers.De meeste huishoudens geeft voorkeur aan frituurolie (94% van het verbuik bij de huishoudens). Een beperkt aantal huishoudens geeft voorkeur aan frituurvetten (6% van het verbruik bij de huishoudens) voor de authentieke smaak.

De kwaliteit van frituurolie of -vet wordt afgebroken door oxidatie (zuurstoftoevoer). Dit proces stopt niet volledig met koelen, dus het is altijd beter om na gebruik uw friteuse af te dekken.

Wie houdt nu niet van cookies