F.A.Q

! Ne pas supprimer !

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat zijn mijn wettelijke verplichtingen als producent/invoerder of verdeler van frituuroliën en frituurvetten in België?

Indien u dierlijke en plantaardige oliën en vetten produceert, verdeelt of invoert (incl. invoer voor eigen gebruik) met de doelstelling deze op de Belgische markt te verkopen aan professionele of huishoudelijke gebruikers, dan was uw activiteit, tot voor kort, onderworpen aan een aanvaardingsplicht waarvan de modaliteiten relatief gelijkaardig waren in de 3 gewesten van het land.

Destijds werden 3 milieubeleidsovereenkomsten (MBO), één per gewest, ondertekend door de federaties Fevia en Comeos in het kader van de uitvoering van de aanvaardingsplicht. Deze 3 milieubeleidsovereenkomsten zijn tussen 2011 en 2012 verstreken en het werd duidelijk dat de aanvaardingsplicht op wettelijk vlak haar limieten had bereikt.

Valorfrit, Fevia en Comeos hebben vervolgens lange gesprekken gevoerd met de gewestelijke overheden om de wetgeving te laten evolueren, rekening houdend met het feit dat Valorfrit de inzameldoelstellingen van de MB0’s had bereikt en, vooral, met de evolutie van de (positieve) waarde van de gebruikte frituurvetten en -oliën.

Hieronder vindt u een overzicht van de gewestelijke regelgeving die, naar aanleiding van deze onderhandelingen, van toepassing zijn in de 3 gewesten:

Wetgeving in de gewesten

In het

Vlaamse Gewest zijn er geen verplichtingen meer voor producenten/invoerders/verdelers.

Als u vragen heeft over de wetgeving in het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gelieve met Valorfrit contact opnemen.

 

Ben ik verplicht om mij als producent/invoerder of verdeler van frituuroliën en frituurvetten op de Belgische markt aan te sluiten bij Valorfrit?
Neen, de toetreding tot het Valorfrit systeem is niet verplicht.

Produceer je of voer je olie in? En doe je dit om die olie op de Belgische markt te brengen of om zelf te gebruiken? Je kan zelf aan de verplichtingen die gelden per gewest voldoen.

Wat kan Valorfrit mij bieden als producent, invoerder of verdeler van frituuroliën en frituurvetten in België?
Valorfrit biedt een collectieve en efficiënte oplossing op individuele verplichtingen van producenten, invoerders en verdelers van dierlijke en plantaardige frituurvetten en -oliën.

Valorfrit ontlast u van complexe en arbeidsintensieve verplichtingen. Bovendien is het Valorfrit-systeem kosteloos sinds 2013.

Indien u tot het Valorfrit-systeem wenst aan te sluiten of meer informatie wil, gelieve ons telefonisch te contacteren op het nummer 02/456.83.51 of via e-mail naar info@valorfrit.be.

Share This