F.A.Q

! Ne pas supprimer !

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Waar kan u terecht met uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten?

Als professionele gebruiker van frituurolie en frituurvetten dient u voor de inzameling ervan samen te werken met een erkend inzamelaar. De prijs en de tarieven voor deze afhaling worden bepaald door vraag en aanbod.

Particulieren kunnen hun gebruikte frituuroliën en frituurvetten inleveren bij containerparken en publieke inzamelpunten. Sommige gemeentes/intercommunales bieden zelfs nog andere mogelijkheden, zoals een deur-aan-deur inzameling of een netwerk van mobiele groene plekjes. Vraag inlichtingen aan uw gemeentelijke administratie of intercommunale voor afvalbeheer over de mogelijkheden in uw streek.

Hoe uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten laten ophalen?

Professionele gebruikers (niet alleen horecazaken, maar ook scholen, instellingen en verenigingen), kunnen de gebruikte frituuroliën of -vetten ter plaatse laten ophalen. Het volstaat om contact op te nemen met een Valorfrit-partner ophaler. Deze bezorgt u vaten waarin u de gebruikte olie doet, en als ze vol zijn, komt hij die ter plaatse wisselen tegen lege, propere vaten. Gemakkelijker kan het niet!

De ophaler zal samen met u de ideale ophaalfrequentie bepalen: ofwel komt hij na een vast aantal weken langs, ofwel belt u gewoon voor het ophalen van de vaten. Als de olie te lang blijft staan, vermindert namelijk de kwaliteit voor de recyclage.

Gooi uw frituuroliën en -vetten dus zeker niet weg in de container/vuilniszak voor het restafval, want dan moet u betalen voor het ophalen van een afvalstof, die een positieve waarde heeft en gerecycleerd kan worden!

Heb ik wettelijke verplichtingen als professionele gebruiker?

Als professionele gebruiker van frituuroliën en frituurvetten heeft u een aantal wettelijke verplichtingen:

  • Kies een vaste ophaler die in orde is met de wetgeving. Valorfrit stelt u daarvoor een lijst van partner ophalers ter beschikking. 
  • Maak duidelijke afspraken met uw ophaler: frequentie en tijdstip van ophaling, type recipiënt…
  • Vraag steeds een ophaalbon bij elke ophaling.
  • Plaats de vaten bij voorkeur op een afgesloten plaats, zodat de ophaler zich steeds bij u moet aanbieden, of zorg dat enkel uw vaste ophaler toegang heeft tot de vaten.
  • De gebruikte frituuroliën en -vetten mogen in geen geval op de openbare weg geplaatst/gestockeerd worden.
  • Bewaar de ophaalbonnen minstens 5 jaar in een afvalstoffenregister (bv. in een kaftje). Bij controles van het FAVV (Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer) of OWD (Office Wallon des Déchets) moet u namelijk kunnen aantonen dat de frituurolie correct werd opgehaald.
Hoeveel kost het om mijn gebruikte frituuroliën en frituurvetten te laten ophalen?

Neem hiervoor contact op met een Valorfrit-partner operator. Zij kunnen u hierover meer informatie bezorgen.

Wat gebeurt er met opgehaalde frituuroliën en frituurvetten?

Gebruikte frituuroliën en frituurvetten die worden ingezameld via containerparken, publieke inzamelpunten en bij bedrijven in België wordt gebruikt voor:

  • Productie van biodiesel: door opzuivering en chemische omzetting wordt een brandstof gemaakt die rechtstreeks in een dieselwagen getankt kan worden.

Aangezien de brandstofprijzen momenteel op een hoog niveau staan, is de vraag naar gebruikte frituurvetten en –oliën voor de productie van biodiesel ook sterk gestegen tijdens de voorbije jaren. Dit fenomeen wordt nog versterkt door de wetgeving in sommige Europese landen, die biobrandstoffen van 2de generatie (geproduceerd op basis van afvalstromen zoals gebruikte frituurvetten en –oliën) bevoordeelt ten opzichte van biobrandstoffen van 1ste generatie (geproduceerd o.b.v. voedingsgewassen zoals granen, maïs of koolzaad).

De biodiesel op basis van gebruikte frituurvetten en –oliën biedt een dubbel voordeel. Gemengd met gewone minerale diesel staat deze ons toe om op een schonere manier te rijden. Bovendien legt deze biodiesel geen beslag op landbouwgronden en voedingsgewassen, en zorgt deze niet voor een beperktere beschikbaarheid en stijging van de wereldwijde marktprijzen van voedingsgrondstoffen.

Tot slot kunnen we u nogmaals eraan herinneren dat, op basis van de regionale, federale en Europese wetgeving, de gebruikte frituurvetten en –oliën in geen geval terug in de keten van de veevoeding mogen terechtkomen.

Share This