Ingrediënten
- 500 gram gehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 sneetjes oud brood, geweekt in wat melk
- 1 ei
- Zout en peper
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml runderbouillon
- 2 eetlepels Luikse stroop
Bereiding
- Meng in een grote kom het gehakt, de ui, de knoflook, het geweekte en uitgelekte brood, het ei, het zout en de peper. Kneed alles goed tot een homogene massa ontstaat.
- Vorm er vleesballetjes van gemiddelde omvang mee.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de vleesballetjes toe en bak ze aan alle kanten bruin gedurende ca. 5 minuten. Haal de balletjes uit de pan en bewaar ze.
- Voeg in dezelfde pan de bloem toe en roer goed tot een roux ontstaat. Houd die ca. 1 minuut op het vuur.
- Voeg, onder constant roeren om klonters te voorkomen, beetje bij beetje de runderbouillon toe, gevolg door de Luikse stroop (of melasse). Blijf roeren tot de saus wat dikker is geworden.
- Doe de vleesballetjes terug in de pan met de saus. Draai het vuur laag, dek de pan af en laat het geheel ca. 20 minuten sudderen. Keer de balletjes halverwege om.
- Serveer de balletjes in Luikse saus met frieten, gebakken aardappelen of pasta, eventueel gegarneerd met verse peterselie.
Frituurolie op de juiste manier gebruiken: de kunst van onweerstaanbare, gezonde lekkernijen!
Er zijn voldoene redenen om op de juiste manier met frituurolie om te springen: een optimaal bereid gerecht van topkwaliteit op tafel zetten, de vorming van ongezonde bacteriën tegengaan, je gebruikte frituurolie een tweede leven geven … en je bespaart ook geld!
Ontdek al onze praktische tips om frituurolie op de beste manier te gebruiken.
4 01h30
Traditionele balletjes in Luikse saus
4 00h20
Kaaskroketten
4 00h30
Garnaalkroketten
4 00h30
Huisgemaakte nuggets
2 00:30
Mosselen met frieten
4 00:50
Pasta alla norma
4 00:35
Zoete aardappelfrieten
6 00:20
Churros
4 00:45